duminică, 23 martie 2008

Ce înseamnă să trăieşti de unde munceşti

Pragmatic, realist, direct. Adevărul uneori doare.
"Daca armata nu e obligatorie, nici sa mori in Afganistan nu e obligatoriu. Asta este o optiune personala, intristata vaduva, nu o sarcina patriotica. Sotul dumneavoastra s-a accidentat pe un santier international. El a fost meserias, militar cu contract, aproape mercenar. Nu s-a jertfit pentru Romånia, ci pentru propriile lui interese, pentru familia dumneavoastra, indurerata doamna. Doar ca romån, intåmplator as zice, sacrificiul lui a fost asumat de statul romån. Cum? Prin ordin de zi pe unitate, fruntasul mort poate fi eventual avansat post-mortem la gradul de caporal.
In mod exceptional, un gradat poate fi avansat subofiter, si o data la o duzina de morti, unul dintre ei, daca a cazut ca gradat, poate fi facut ofiter post-mortem, obligatoriu sublocotenent. Statul romån se mai ocupa si de funeralii: sicriu cu capac de zinc, transport cu un aparat Hercules de la locul garnizoanei pe teritoriul careia s-a intåmplat drama si de acolo in orasul victimei, funeralii militare, onor, fanfara, ceremonie religioasa, groapa, cåt si regretele ministerului tutelar, ale ministrului in exercitiu in particular, condoleantele mele, doamna, patria n-o sa uite niciodata sacrificiul suprem al sotului dumneavoastra, erou intre eroi.
• • •
Ba nu, neconsolata vaduva: patria va uita jertfa sotului disparut, incepånd din clipa in care colegii eroului s-au intors de la cimitir, in unitatea militara care l-a angajat cu contract, unde vor tine un parastas ostasesc, in care vor stinge cåteva bardaci de vin si vor da pe gåt cåteva vedre de rachiu, apoi celor mai sentimentali dintre ei li se vor umezi ochii, nu de dorul camaradului raposat, ci de grija ca li s-ar putea intåmpla si lor ce a patit eroul, doamna, fie-i taråna usoara.
• • •
Pentru militari, un teatru de lupta este ca un santier: iti pui casca de protectie pe cap, iti iei trusa de scule si intri in schimb, care semana cu orice meserie practicata la inaltime: macaragiu, dulgher, tinichigiu, sudor, zidar. Te catari pe un cos uzinal, te legi in centura de siguranta si dai la mistrie si pac!, te ataca niste vulturi, care zic ca cerul acela in care scormonesti este cerul lor. Cånd cazi, societatea nu cere ca statul romån sa inchida santierele internationale. Cånd un zidar platit de comunitate este sfåsiat de vulturi acolo sus pe cos, nimeni nu cere interzicerea meseriei de zidar. Afganistanul, doamna, ca si viata, e un vultur. Cånd te ia in gheare, Afganistanul te omoara."
Cornel Ivanciuc

Related Posts by Categories



Widget by Hoctro | Jack Book

Niciun comentariu: